Bechterews Sjukdom

Så vad är Bechterews sjukdom?

Tänkte försöka beskriva sjukdomen så enkelt som möjligt, men jag förstår inte ens själv alla ord och uttryck gällande sjukdomen ännu. OBS. Detta är min tolkning av den informationen jag har fått och fel kan finnas i nedanstående text

Bechterews sjukdom är en kronisk, progressiv, inflammatorisk sjukdom som främst angriper de nedre delarna av ryggen. Den är för resten av livet och inflammationen angriper leder, ledband och muskelfästena främst i nedre delen av ryggen. Om man går obehandlad  under lååång tid, så minskar rörligheten i ryggen och enkelt förklarat kan man säga att de angripna delarna förvandlas till ben.

Oftast tar det 5-10 år innan man får en diagnos, då en diagnos kräver “röntgenologiskt verifierade förändringar”, dvs. man ska se en synbar förändring när man kollar på röntgenplåtarna.

Smärtan går oftast i skov och kommer och går lite till och från, smärtan kan ändra sida mellan höger och vänster och det går inte att peka ut vart smärtan sitter, den strålar även ut mot rumpa och lår. Eftersom man har en ständig inflammation i kroppen känner man sig oftast allmänt sjuk och är ovanligt trött. Det gör oftast ondare efter en stunds stillasittande och man kan ha ondare när man vaknar på morgonen, när man har varit i rörelse en period så brukar dock smärtorna minska.

 

Har ni några övriga frågor får ni gärna ställa dem så svarar jag så gott jag kan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s